ORDINU 224 – seceta

ORDINU 224 – seceta

Stimați Membri,

Vă informăm că a fost publicat în Monitorul Oficial numarul 767/2020, Partea I, Ordinul nr. 224/126/2020 pentru modificarea și completarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Atenție la termenul până la care puteți solicita constituirea comisiilor pentru constatarea secetei în cazul celorlalte culturi – 1 septembrie 2020 – cele care nu sunt culturi de toamna! articolul 15 alineat (1).

De precizat că evaluarea culturilor afectate de secetă nu înseamnă automat și despăgubirea fermierilor pentru care nu avem o certitudine ca va fi extinsă si la culturile de primăvară, deși sunt promisiuni din partea MADR că la următoarea rectificare bugetară se va încerca!

Vă reamintim că procesele-verbale încheiate servesc dovedirea situației privind gradul de afectare al producțiilor, dar mai ales reprezintă o dovadă pe care agricultorii o pot prezenta la Finanțe pentru veniturile diminuate. De asemenea, procesele-verbale sunt folosite și în situațiile realizate de Direcțiile Agricole Județene unde fermierii își declară anual producțiile medii obținute.

ORDINUL 224-SECETA