Programul IMM Factor, publicat in Monitorul Oficial

Programul IMM Factor, publicat in Monitorul Oficial

Stimati membri,

Programul IMM Factor, prin care statul va acorda garanții la creditarea firmelor românești prin operațiuni de factoring, s-a publicat în Monitorul Oficial, urmând să fie operaționalizat după emiterea unor norme de aplicare.

Fondul Național de Garantare a Credintelor pentru IMM (FNGCIMM) va fi instituția care va acorda garanțiile și la care se firmele vor putea aplica.

Prezent în mod normal pe piața bancară, factoring-ul sau facturajul este un produs de creditare prin care o firmă care are de primit bani de la un client ia bani de la bancă în baza facturii neîncasate, până când plătește clientul.

IMM Factor vine să stimuleze băncile să crediteze firmele prin factoring.

Programul guvernamental constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant in program pentru finanțările de tip factoring cu regres, acordate de finanfator, pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanțare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea finanțării de tip factoring acordate de finanțator beneficiarului eligibil, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente fmanțării garantate, cu posibilitatea prelungirii finanțării de maximum 3 ori, pe perioade de pana la 12 luni.

Valoarea plafonului de garantare este de maximum 5 milioane de lei pe beneficiar, iar valoarea maximă a unei garanții pentru o facilitate de factoring, acordată beneficiarului pentru un debitor cedat, este de maximum 750.000 lei, pentru garanțiile prevazute.

Cu stima,
Lacatus Mariana

Programul IMM Factor, publicat in Monitorul Oficial